Categories

Kia XCeed: volledig nieuwe crossover met praktisch SUV-karakter en dynamisch rijgedrag

Kia XCeed: volledig nieuwe crossover met praktisch SUV-karakter en dynamisch rijgedrag

De nieuwe Kia XCeed is een CUV (urban crossover utility vehicle) die het praktische karakter van een SUV combineert met het sportieve weggedrag en de compacte afmetingen van een hatchback.

Ondanks het compactere formaat is de interieurruimte van de nieuwe Kia XCeed vergelijkbaar met dat van een traditionele hoge, grote SUV. De XCeed biedt volop rijplezier met zijn zelfverzekerde weggedrag en rijcomfort. Tegelijkertijd profiteert de bestuurder van een hogere zitpositie en een beter zicht op de weg dan in een conventionele hatchback.
Dankzij een uitgebreide reeks geavanceerde voorzieningen voor veiligheid, connectiviteit en infotainment is de XCeed een van de meest hightech auto’s in zijn klasse. Voor de aandrijving is er keuze uit bijzonder efficiënte turbomotoren.

Van opzij gezien loopt de relatief lange motorkap over in de A-stijlen, die duidelijk achter de voorwielen beginnen. Dat geeft de XCeed een sportief, pijlvormig silhouet. Hoewel de wielbasis gelijk is aan die van de andere Ceed-modellen (2.650 mm), heeft de XCeed zowel voor (+25 tot 905 mm) als achter (+60 tot 840 mm) een langere overhang. De schuine vijfde deur en de brede rand onder de achterruit, die 60 mm hoger is dan die van de Ceed hatchback, accentueert de coupéachtige uitstraling van de XCeed. 

Ook aan de voor- en achterzijde onderscheidt de XCeed zich van de andere Ceed-modellen. Mede doordat de carrosserie 1.826 mm breed is (26 mm meer dan de Ceed hatchback), oogt de CUV zelfverzekerder met zijn prominente grille en grote luchtinlaten. Ook de LED-koplampen zijn nieuw ontworpen, met een hoekigere uitvoering van de kenmerkende ‘ice cube’ LED-lichtsignatuur van Kia. De Z-vormige koplampunit loopt door tot boven de wielkastrand en de geïntegreerde LED-richtingaanwijzers maken het geheel af.  De nieuwe achterlichten hebben een slanke LED-lichtsignatuur die uit bepaalde hoeken vooruit lijken te schieten in de taillelijn van de carrosserie. De scherpe plooien die horizontaal over de achterklep en de achterbumper lopen, maken de auto optisch breder en sportiever. 

De grotere hoogte en bodemvrijheid geven de XCeed dezelfde stoere uitstraling als de grotere SUV’s in het aanbod van Kia. De bodemvrijheid van de XCeed bedraagt 184 mm met 18-inch wielen – tot 49 mm meer dan de Ceed hatchback. De stoere uitstraling wordt verder versterkt dankzij de panelen langs de wielkastranden en dorpels, de zilverkleurige dakrails en het metaalkleurige paneel in de achterbumper. Kia levert de XCeed met keuze uit twaalf carrosseriekleuren, waarvan het aansprekende Quantum Yellow exclusief is voorbehouden aan dit model.

De Kia XCeed wordt geleverd met keuze uit drie T-GDi turbomotoren. De driecilinder 1.0 T-GDi levert 88 kW (120 pk) vermogen en 172 Nm koppel. De viercilinder 1.4 T-GDi is goed voor 103 kW (140 pk) en 242 Nm. De 1.6 T-GDi uit de Ceed GT en ProCeed GT is ook leverbaar in de XCeed en past met zijn vermogen en koppel van 150 kW (204 pk) en 265 Nm uitstekend bij het karakter van de nieuwe crossover. 

De viercilinder 1.4 T-GDi wordt uitgerust met een handgeschakelde zesversnellingsbak of de zeventraps automaat met dubbele koppeling (DCT7). 1.6 T-GDi wordt voor de Nederlandse markt standaard uitgerust met zeventraps automaat met dubbele koppeling. Begin 2020 wordt de XCeed ook leverbaar met geëlektrificeerde aandrijflijnen, waaronder een plug-in hybride en een dieselvariant met 48V mild hybrid-techniek.

De serie-productie van de nieuwe XCeed start begin augustus 2019 in de Kia-fabriek in Zilina, Slowakije. Daar rollen ook de Ceed, Ceed Sportswagon en ProCeed van de productieband. Kia levert elke XCeed standaard met de unieke fabrieksgarantie van 7 jaar of 150.000 km.

Terug